Wednesday, February 16, 2011

apom balik

apom balik ke apam balik?
fini sebut apom balik rasanya
mungkin kl sebut apam balik kot
tak kira ah
janji benda yang sama :)

kayla (again??) try buat last week
jadi weih!!!!!!!!!
tenkiu kayla
kagum melampau nih
senang je sebenarnya
tak pa
balik nanti adik buat eh?
baan dah tak payah singgah beli kat kedai depan dah
baik kan adik ni??? :)))

nah resepi kalau ada yang teringin:

untuk 5 org: (eh depend sebenarnya. kalau suka tebal, dapat sikit. kalau suka nipis, dapat banyak)

2 cawan self raising flour
1/4 cwn gula
1 tspn soda bikarbonat
1 tspn baking powder
1 bijik telur
1 1/2 cwn susu segar
Pewarna kuning

ayak tepung ngan soda bikarbonat n baking powder
pukul gula ngan telur smpai kembang
pastu masuk tepung ngan susu
letak la pewarna kuning sikit
kalau tak nanti pucat je, tak menarik pulak
then biarkan sejam

Filling:
Blend / kisar / mesin kacang
Blend jagung ngan gula satu sudu (kalau suka jagung hancur, mesin lama. kalau suka jagung tu tak hancur sangat, mesin sat ja)
Masak jagung yg diblend ngan susu segar (1/2 cwn) dan 2 tblspn tepung castard
*alaaa, kalau nak senang, beli je corn in cream dalam tin tu. tak payah nak blend masak bagai. ni sebab kami ni anak dara rajin. kih kih kih*

Masak:
panaskan kuali / belanga / pan
senduk bancuhan tepung yang dah dibiarkan sejam tu
ratakan atas pan
kalau suka tebal, buat la tebal
kami suka tak tebal sangat, tak nipis sangat
*jangan letak minyak kat pan,nanti apom balik jadi buruk*
dah separuh masak,baru ltak kacang, jagung, gula (ikut ah nak banyak mana. lagi banyak lagi mencengkam jiwa kan??)
suka hati nak garing macam mana
lepas tu lipat and voila!!!

satu lagi hasil terbitan anak2 dara 13 westminster!! hahaha

No comments: